Hipohondrija

Nase fizicko telo je slozena i kompleksna celina, koja je povezana i sa svim drugim aspektima nase licnosti, koja je, opet, povezana sa svim aspektima zivota kao celine. Promene koje se desavaju u fizickom telu deo su sireg konteksta promena u nasoj licnosti, i jos sire, promena u zivotu kao celini.

Kada ne sagledavamo siri kontekst, nego samo jedan aspekt realnosti, to vodi do razlicitih poteskoca. Ako je taj jedan aspekt neka promena u fizickom telu, to je osnova za hipohondriju.

Sagledavanje sireg konteksta je moguce na mnogo razlicitih nacina. Ako se npr. neko fokusira na to sto primecuje da mu srce “preskace”, sagledavanje sireg konteksta moze da pocne upravo od otkucaja srca. Ako opazamo rad srca visceralno, mozemo prosiriti svoje opazanje i na auditivnu percepciju – mozemo slusati otkucaje srca, osetiti toplotu u grudima, uopste uzev, mozemo pokusati da osetimo oblast srca kao jednu celinu koja ima jednu siru dinamiku, a “preskakanje” srca je samo jedan deo te dinamike. Takodje mozemo da obratimo paznju na to sta se desava u drugim delovima tela kada srce pocne da nam “preskace”, da sagledamo opstu dinamiku naseg organizma u tim specificnim trenucima.

Mozemo da obratimo paznju i na psihicke procese koji se u tim momentima odvijaju, da sagledamo svoju licnost kao jednu psihofizicku celinu koja u tim posebnim momentima ima siru dinamiku, a otkucaji srca su samo jedan deo nje.

Mozemo da obratimo paznju i na emocionalno uznemirujuce dogadjaje koji se desavaju u odredjenom periodu pre ili posle tih specificnih momenata. Sagledavamo emocionalni tok svog zivota kao jednu siru celinu, a otkucaji srca su jedan deo te celine.

Na kraju mozemo da sagledamo siri kontekst zivota kojhi prevazilazi nasu licnost, kao sto su zivotni ciklusi (promene godisnjih doba, promene u geopolitickim zbivanjima, umiranje dragih ljudi, prirodne katastrofe i nepogode, radjanje dece  nasih prijatelja ili rodjaka, izlasci sunca onih dana kada se ranije probudimo itd.). Sagledavamo zivot kao jednu siroku celinu, ciji su jedan deo i otkucaji naseg srca.

Kako sve vise opazamo ove celine, polako primecujemo jednu harmoniju koja prozima celokupan zivot. Ta harmonija se sastoji i od odredjenih naglih prekida, kao i naglih ubrzavanja u tim zbivanjima. Te nagle “anomalije” na prvi pogled mogu da izgledaju zacudjujuce i zastrasujuce, medjutim, one su takodje deo te harmonije koja se uvek nastavlja u ovom ili onom obliku. Ciklusi zivota su takvi da se moze u nekom trenutku  uciniti da je svemu sto je vredno dosao kraj. Ali to nije tako. Zavrsetak jednog ciklusa oznacava pocetak drugog.

Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut

.