Preokret u partnerskom odnosu

suncokreti

Kvalitet naseg odnosa sa partnerom zavisi od toga kako ga opazamo. Realnost, pa tako i osoba sa kojom smo u vezi, je veoma kompleksna i multidimenzionalna, a mi svesno opazamo samo jedan mali deo nje. Logicno je pretpostaviti da kvalitet naseg odnosa mozemo da podignemo tako sto cemo sagledati ono sto sada ne vidimo. Kako da postignemo ovo?

To se desava kroz obrt (preokret) u partnerskom odnosu. Obrt je moguc upravo zbog razdvojene percepcije.

Opazanje je slozen unutrasnji proces. Mi u svakom trenutku svesno i nesvesno opazamo celokupno polje percepcije. To vazi i u partnerskom odnosu. Ono sto partner realno jeste je jedno slozeno i mnogodimenzionalno bice, pa je tako i nase opazanje tog bica, isto tako slozeno i mnogodimenzionalno. Mi ga opazamo iz mnogo razlicitih uglova, sto svesno, sto nesvesno. Posledica tog procesa posmatranja je formiranje partnerske figure. Partnerska figura je nas licni dozivljaj partnera. Partnerska figura se formira tako sto se od mnogo razlicitih nacina na koje sagledavamo partnera kao bice, jedan od uglova gledanja izdvaja kao dominantan. Drugim recima, jedan deo nase licnosti je pobedio u borbi za to kako cemo sagledavati svog partnera i u skladu sa time mi cemo se i postaviti u tom odnosu. Dakle, ponasacemo se prema partneru u skladu sa slikom koju smo izgradili o njemu. Isto vazi i za partnera. On nas sagledava u skladu sa time koji deo njegove licnosti je pobedio u borbi za sliku o nama. Tako je nas odnos posledica borbe izmedju razlicitih delova percepcije. Kao i u svakoj borbi, neko pobedjuje, neko gubi, a korist od toga ima samo jedan deo licnosti- onaj koji je pobedio. Posledica je da mi svesno koristimo samo jedan (pobednicki) deo svoje percepcije. Tako svesno sagledavamo samo jedan mali deo realnosti, a sve ostalo nam promice. Nacin da prosirimo svoju percepciju je, kao sto sam vec rekla, obrt.

Pobednicki deo licnosti je dobio bitku, ali ne i rat. U jednom trenutku odnos snaga se menja. Deo koji je bio slabiji, sada je jaci i formira se nova figura partnera. Nekada prosto vise ne znamo ko je ta osoba. Ovo nam uglavnom deluje kao negativna promena zato sto pocinjemo da uvidjamo mnoge partnerove mane i nedostatke. Medjutim, upravo je ovo nacin da prosirimo svoju percepciju. To je, naime, prilika da uvidimo razliku izmedju partnerske figure (ono kako mi sagledavamo svog partnera) i partnerovog bica (ono sto partner realno jeste). To nam daje priliku da sagledamo partnera kao slozeno, mnogodimenzionalno bice, koje se moze sagledati ne samo iz dva ugla (pre i posle obrta), nego i iz mnogo drugih uglova. Takodje uvidjamo da se nas odnos menja u skladu sa promenama percepcije. Te promene mogu da idu u razlicitim smerovima i tu ima mnogo prostora za eksperimentisanje.

Sa druge strane, promene u partnerovom sagledavanju nas isto tako uticu na odnos. Mi tu imamo izbor. Da se tim promenama odupiremo, ili da im se prepustimo, i da dozvolimo i partneru da eksperimentise sa percepcijom, kao sto i sebi dozvoljavamo, i da radoznalo gledamo kuda nas sve to vodi.

Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut