O Psihoterapeutu

ss

Diplomirala sam kliničku psihologiju na filozofskom fakultetu u Beogradu 1989. god. Moje studiranje je bilo puno prekida, jer mi se često dešavalo da otkrijem da je nešto drugo mnogo interesantnije i da odgovore na neka svoja pitanja mogu naći drugde.
Posle završetka studija krenula sam na edukaciju iz geštalt psihoterapije, privučena već samim nazivom “geštalt”. Reč “geštalt” ima poreklo iz nemačkog jezika i znači “celina”. Gledanje na čoveka kao na jedinstvenu celinu tela, misli i osećanja, celinu koja je nešto više od prostog zbira njenih delova je za mene najpribližnije ljubavi. Kada volimo nekoga ili nešto, prihvatamo ga kao celinu, sa svim onim što nam se sviđa i ne sviđa. Tim pogledom ljubavi sam želela da gledam na sebe i na ljude sa kojima ću prolaziti kroz proces psihoterapije.
Biti ono što jesi i prihvatati sebe takvim kakav jesi, a istovremeno se stalno menjati, je bilo ono čime me pridobio Fric Perls, osnivač geštalt psihoterapije, kao što me je prodobio i Milan Mladenović iz EKV-a svojim stihovima: “Kako da ostanem isti, kako da sačuvam sebe od promene?- Samo putem promene”.
Mi već jesmo ono što jesmo, ali se često otuđujemo od nekih delova svoje ličnosti težeći da izbegnemo svaki bol i nelagodu. U našim životima nema bola, ali nema ni radosti.
Kroz psihoterapiju nastojim da svojim klijentima pružim mogućnost da postanu svesni svojih kapaciteta za zdrav i radostan život i da ponovo osete uzbuđenje življenja, ukotvljeni u OVDE i SADA.
Ovome u znatnoj meri pomaže postavljanje pitanja. Ponekad pronađemo odgovore, ponekad odgovori pronađu nas, a često je samo postavljanje pitanja važnije od dobijanja odgovora

Edukaciju iz geštalt psihoterapije sam završila kod Mladena Kostića, pionira geštalt psihoterapije kod nas, a edukaciju iz EMDR-a kod Rodžera Solomona.

Počela sam da se bavim privatnom psihološkom praksom 1991.god, a obavljam je i danas u svom psihološkom savetovalištu “Kontrapunkt”, kao klinički psiholog i sertifikovani geštalt i EMDR praktičar.
Član sam Saveza psihoterapeuta Srbije, Udruženja geštalt psihoterapeuta, kao i EMDR asocijacije Srbije.

DANIJELA STOJANOVIC-CLINICAL PSYCHOLOGIST AND THERAPIST
• Graduated in Clinical Psychology in 1989. at the University of Belgrade
• Was among the first to open a private counseling practice-January 1991.
• Gestalt therapy training accomplished in 1993. (first degree) and attained the second degree in 1996. along with passing the final exam in gestalt therapy at the Gestalt center of Mladen Kostic.
• Received a Yugoslavian psychotherapy certificate in 1999.
• A member of the Psychologists Association of Serbia
•A member of the Psychotherapy Association of Serbia – a national organization connected to the European Association for Psychotherapy since 1999.
• A member of the Gestalt Counselors and Gestalt Therapists of Serbia Association
•A member of the European Association for Gestalt Psychotherapy
•A member of the National EMDR Therapists Association, which is a member of the EMDR Europe Association